Depression under graviditeten (DANA-studien)

Depression under graviditeten är vanligare än många tror men går ändå ofta obehandlat. Är du en av många som lider, kanske i det tysta?

Nu finns det möjlighet för dig som är gravid och deprimerad att delta i DANA-studien, där en internetförmedlad KBT-behandling som särskilt anpassats för gravida erbjuds. Studien är öppen för alla i Sverige och du behöver inte resa till Stockholm då all kommunikation kan ske via internet och telefon.

Läs vidare för mer information om depression och graviditet, hur behandlingen går till och om hur du gör för att göra en intresseanmälan till studien.

Vad innebär depression under graviditeten?

Om du känner dig nedstämd och orkeslös varje dag under mer än två veckor, har tappat lusten för sådant som du brukar tycka om att göra och upplever meningslöshet kan du ha blivit deprimerad. Andra vanliga tecken på depression är att ha svårt att sova eller att sova mer än vanligt, att ha minskad matlust eller äta mer än vanligt, att ha tankar på döden och att humöret är sänkt eller mer lättirriterat än vanligt.

Mer än var tionde gravid kvinna drabbas av depression. Trots att det är så pass vanligt är det få som vill prata om eller tänka på det eftersom både omgivningen och ens egna förväntningar snarare är att man ska vara lycklig och harmonisk när man är gravid. Det kan också vara svårt att själv skilja på vad som är effekter av att man är gravid och vad som är symtom på en depression. Därför är det vanligt att man inte söker vård trots att det innebär ett stort lidande för den gravida kvinnan och även kan påverka barnet negativt.

Behandling

Om du känner igen dig i beskrivningen ovan och är intresserad av att prova internetbehandling rekommenderar vi att du klickar här och fortsätter läsa.

Ansvarig forskare

Marie Bendix, med dr, överläkare.