Om oss

Internetpsykiatri: Världens första digitala psykiatriska enhet


Internetpsykiatris historia 

Internetpsykiatri grundades av Nils Lindefors och Gerhard Andersson med flera redan år 2007 och var då världens första specialiserade enhet för digital psykologisk behandling. Sverige hade redan då varit ledande inom internetbehandling i många år, mycket tack vare att Sverige varit förhållandevis snabba med att anamma internet. 

Enheten startade alltså samma år som den första iPhonen släpptes. Vid det laget hade över 75% av befolkningen dator och internetuppkoppling hemma, men bara 16% hade en smartphone. Snart tjugo år senare får tusentals patienter från hela landet behandling för en mängd olika psykiatriska och psykologiska problem, helt i digital form, hos Internetpsykiatri. Internetpsykiatris behandlingar och vårdprocesser har verkligen stått sig över tid. 

Från start erbjöd Internetpsykiatri behandling för depression, social fobi och paniksyndrom. Genom åren har flera behandlingar tillkommit. Idag erbjuder vi även behandling för insomni, hälsoångest, generaliserat ångestsyndrom och IBS och nya behandlingar utvecklas och tas fram regelbundet. Vi erbjuder även ett helt självstyrt stödprogram för sprutfobi som vem som helst kan starta på sig själv och genomgå utan behandlare. 

Behandling erbjöds från början endast till innevånare i Region Stockholm. Från 2015 då fria vårdvalet infördes har vi erbjudit behandling oavsett vart i landet patienten bor. Våra nybesök skedde dock fortfarande på plats i Huddinge, och patienter från andra län fick resa hit för en initial bedömning. Länge diskuterades om även bedömningarna kunde övergå till att vara på distans. Som för så många andra verksamheter så var det pandemin som verkligen tvingade fram lösningen på det problemet. Sedan 2020 är hela vårdprocessen, inklusive bedömningarna som nu sker via video, digital, vilket ökar tillgängligheten både inom och utom Regionen. 

Efter några års etablerande hade vi i genomsnitt under 100 patienter i behandling samtidigt vilket i och för sig är ovanligt mycket för en så liten enhet, men utvecklingen har sedan dess gått stadigt uppåt. Senaste året har vi i genomsnitt haft snarare 300 patienter i behandling samtidigt, fördelat på ungefär 12 psykologer. Utöver psykologerna är vi också två medicinska sekreterare, en forskningssjuksköterska, en medicinskt ansvarig överläkare, en utvecklingsansvarig psykolog och en vårdenhetschef med en biträdande vårdenhetschef. 

En specialiserad och centraliserad enhet för internetbehandling 

Internetpsykiatri har från start varit en specialiserad internetenhet där medarbetarna mestadels arbetar med just internetbehandling. Från början satt enheten ihop med en enhet för tvångssyndrom och då delade klinikerna sin tid mellan internet och traditionell behandling, men även då med minst 50% internetbehandling. Sedan 2016 är enheten fristående från det som nu heter OCD-programmet (som i sig erbjuder både traditionell och internetbehandling men specifikt för OCD) och de som arbetar här arbetar uteslutande med internetbehandling, förutom eventuella delade tjänster med forskning. Att ha en specialiserad enhet där internetbehandlingen är kärnverksamheten har säkert varit en viktig framgångsfaktor. Vi har alltid kunnat bibehålla hög kompetens, det finns alltid erfarna behandlare på plats som kan handleda och skola in nya och alla behandlingar vi erbjuder är alltid ingång med patienter, så vi tappar aldrig farten. 

En forskningsnära verksamhet 

Internetpsykiatri var ett forskningsprojekt innan det blev en riktig vårdenhet och forskning har alltsedan starten genomsyrat verksamheten. Dels har det alltid pågått mycket forskning hos oss, dels så imiterar våra arbetssätt på många sätt hur vetenskapliga experiment genomförs; nämligen med hög precision, repeterbarhet och noggrann kvalitetsuppföljning. Lite beroende på hur man räknar, så har forskningen på Internetpsykiatri producerat ett tiotal doktorsavhandlingar och hundratals vetenskapliga publikationer. 

Internetpsykiatris kvalitetssystem har stått sig 

När enheten skapades så fick vi hjälp av verksamhetsutvecklare Lisa Jansson som tillsammans med enheten tog fram ett omfattande kvalitetssystem och styrningsrutiner för enheten både vad gäller daglig drift, utvärdering och uppföljning samt utveckling. Hon introducerade även arbete med LEAN om genomsyrat enheten sedan dess. Allting vi gör är manualstyrt och standardiserat. På så vis kan vi garantera patienterna jämlik vård av hög kvalitet och samtidigt säkra enhetens drift och fortsatta utveckling när medarbetare slutar och tillkommer.  

Kontinuitet och erfarenhet 

Det är inte bara kvalitetssystemet som kan förklara hur Internetpsykiatri har kunnat fungera så pass bra så pass länge, trots stora organisatoriska förändringar och mycket personal som kommit och gått genom åren. Forskningssjuksköterska och behandlingskoordinator Monica Hellberg har faktiskt varit med från allra första början, till och med sedan innan enheten ens fanns. I tjugo år har hon varit tiotusentals patienters första kontakt med verksamheten och hon har hållit ordning och reda både i reguljär verksamhet och i forskningen där hon gjort allt ifrån att ta blodprover för DNA-analys, till att randomisera patienter och se till att all dokumentation går rätt till och hamnar på rätt ställe. Den institutionella och organisatoriska kunskapen och erfarenheten är svårslagen och bidrar mycket till att vi kan hålla flaggan högt efter så många år sedan starten. 

Vi blickar framåt 

Digital vård blir allt vanligare och olika vårdmodeller prövas runtom i landet med olika framgång. Vi vet att internetbehandling behöver bli mycket mer utbrett för att nå alla med behov, samtidigt är vi övertygade om att specialiserade enheter är mer effektiva och hållbara än modeller där internetbehandling ska ges av alla överallt. 

Vi på vår specialiserade enhet arbetar både med att ta fram de behandlingar som behövs mest, men vi ser också en unik och viktig funktion i att som specialiserad enhet med nationell räckvidd ta fram behandlingar för lite mer ovanliga problem. Det är inte rimligt att tänka att evidensbaserad behandling med hög kvalitet för ovanliga tillstånd ska kunna erbjudas vid varenda vårdcentral i landet. Där ser vi att vi kan göra stor nytta genom att kunna bygga upp och bibehålla spetskompetens för smalare behandlingar. 

Vi vill också hjälpa till att utbilda och handleda behandlare och verksamheter, att utveckla och förvalta behandlingsmaterial och funktionella vårdprocesser samt driva forskningsutvecklingen kring internetbehandling. 

Priser och utmärkelser

2011 - Sveapriset 

2011 – Guldskalpellen 

2015 - EINAR award - Implementation in Clinical Practice (Nils Lindefors) 

2015 – Livsgärning (Gerhard Andersson) Beteendeterapeutiska föreningen 

2015 – Årets doktorsavhandling (Erik Andersson) Beteendeterapeutiska föreningen 

2016 – Athena-priset för Behandling av social fobi och hälsoångest 

2017 – Årets doktorsavhandling (Kerstin Blom) Beteendeterapeutiska föreningen 

2021 – Årets doktorsavhandling (Erik Forsell) Beteendeteraputiska föreningen 

2021 – Årets Innovation (Susanna Österman, Erik Forsell och Viktor Kaldo) Region Stockholms Innovationsfond 

2021 – Årets Guldstjärna (Internetpsykiatri) Region Stockholms bokslut 

2023 – Livsgärning (Cecilia Svanborg) Beteendeterapeutiska föreningen 

Telefonnummer

Du kan ringa Internetpsykiatri på telefonnummer 08-123 482 88, och OCD-programmet på telefonnummer 08-123 857 22.

Psykiatri Sydväst

Välkommen till Psykiatri Sydväst. Vi är en universitetsklinik i samarbete med Karolinska Institutet och Centrum för psykiatriforskning. Vi har mottagningar och vårdavdelningar i Flemingsberg, vid och på Huddinge sjukhus.